Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 16 februari 2024

We kunnen ons voorstellen dat het lastig is om in te schatten hoeveel gram avondeten per persoon gangbaar is. Er zijn namelijk veel verschillende soorten maaltijden. Daarnaast is het afhankelijk van je geslacht, leeftijd en BMI. Niet iedereen heeft dezelfde hoeveelheden nodig.

Gemiddelde hoeveelheid voor avondeten

Een gemiddelde hoeveelheid avondeten is ongeveer 450 gram. Dit is een 'medium' kant-en-klaar maaltijd bij Uitgekookt. De maaltijd bestaat uit minimaal 150 gram groenten, 100-150 gram koolhydraat componenten (aardappelen, pasta, rijst etc.) en 100 gram vlees of vis. Voor saus kun je 60 gram rekenen.

De Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf, wie kent ‘m niet? Het gebruik hiervan is een populaire manier om gezonder te eten. Deze is opgesteld door het Voedingscentrum en informeert je over benodigde voedingsstoffen. De schijf is opgedeeld in de volgende vijf vakken:

  • Groente en fruit
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Vis, peulvruchten, vlees, ei, noten en zuivel
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Dranken

Onderdeel van de Schijf van Vijf is uiteraard het avondeten. Volgens het Voedingscentrum is het aanbevolen om veel groente en minder vlees te eten. Varieer met vis, noten, peulvruchten en vegetarische maaltijden.

Gebruik bij de bereiding van je eten zachte of vloeibare bereidingsvetten. Als laatste is het belangrijk om genoeg zuivel, fruit en een handje ongezouten noten per dag te eten. Sommige maaltijden bevatten al noten, dat is mooi meegenomen!

Vetarme maaltijden

Hoeveel gram groente per persoon?

De Schijf van Vijf geeft weer hoeveel gram je ongeveer van elk voedingsmiddel mag hebben. Dit gaat over hoeveel gram een volwassene moet eten en zegt bijvoorbeeld niets over hoeveel gram avondeten voor een baby ideaal is.

Voor een volwassene is 250 gram groente aanbevolen op dagelijkse basis. Groente is in principe voor iedere leeftijd belangrijk, jong én oud. Groente is enorm belangrijk voor het menselijk lichaam. Je krijgt namelijk voedingsvezels, mineralen en vitaminen binnen via groente. Deze verlagen je bloeddruk en cholesterol. Bovendien beschermen groenten tegen hart- en vaatziekten.

Het is ook belangrijk om 2 porties fruit per dag te eten. Vergeet niet om voldoende te drinken op een dag. Voor een volwassene adviseren we bijvoorbeeld 1,5 tot 2 liter vocht. Het gaat dan om kraanwater, thee en koffie. Een wijntje of biertje telt dus niet.

Hoeveel gram vlees per persoon?

Voor veel mensen is vlees een belangrijk onderdeel van het avondeten, hoewel tegenwoordig steeds vaker gekozen wordt voor een vegetarische vervanger. Eet ongeveer 1 portie vis, peulvruchten, ei of vlees per persoon per avondmaaltijd. Dan blijf je binnen de gezonde hoeveelheid. Vraag je je af hoeveel 1 portie eigenlijk is? Houd rekening met ongeveer 100 gram vlees/vis en minimaal 60 gram peulvruchten.

Eet je minder of geen vlees? Kies dan voor peulvruchten, noten of ei. Dat is belangrijk, omdat je bij vegetarische maaltijden over het algemeen minder omega 3-vetzuren binnenkrijgt. Walnoten, sojaproducten, lijnzaad en groenten zijn goede alternatieven hiervoor.

Hoeveel gram avondeten voor afvallen?

Om af te vallen kan het werken om minder calorieën in te nemen dan je nodig hebt. Hoeveel gram avondeten je moet eten voor afvallen, is lastig te zeggen. Dit is voor iedereen verschillend. Het hangt bijvoorbeeld af van je leeftijd en je lengte.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?

Variatie is enorm belangrijk

Variëren met verschillende ingrediënten en voedingsstoffen is enorm belangrijk. Het is vitaal voor een gezond dieet. Op die manier krijg je geen tekorten van voedingsstoffen. In de praktijk kan variëren nog best een uitdaging zijn. Hier komt de Schijf van Vijf weer om de hoek kijken. Wanneer je dagelijks uit iedere voedingsgroep eet voorkom je dat belangrijke voeding ontbreekt. Je kunt bijvoorbeeld variëren op het gebied pasta, zilvervliesrijst, aardappelen en couscous. Daarnaast kun je afwisselen tussen een dagje vlees, vis of een vegetarische maaltijd.

Onze 24 wekelijks unieke maaltijden zorgen ervoor dat je geen dag hetzelfde eet. Wist je bijvoorbeeld dat thuiskoks vaak switchen tussen 10 dezelfde maaltijden? Bij Uitgekookt is afwisselen veel makkelijker dankzij de variatie in maaltijden. Bestel vandaag nog een proefpakket!

Profiteer van onze kennismakingsaanbieding: 4 voor €25