
"Herontdek de vergeten groenten" - Column Rudolph van Veen
Soms gebeurt het dat een gerecht door de tijd een beetje op de achtergrond raakt en we deze langzaam vergeten. Hoe dat precies komt, is niet altijd duidelijk. Het kan met de verkrijgbaarheid van de ingrediënten te maken hebben maar ook gewoon met de mode. Want ja, ook in onze voeding en eetgewoonten bestaat er zoiets als mode.
Ons eetpatroon is veranderd
Pakweg 20 jaar geleden hadden wij toch nooit kunnen vermoeden dat sushi in ons land zo immens populair zou worden? Zelfs populairder dan bijvoorbeeld macaroni of babi pangang? Door verre vakanties maar ook door sociale media is onze wereld steeds kleiner geworden en daarmee is de toegankelijkheid naar exotische gerechten enorm vergroot. De poké bowl, een bord met kleefrijst waarop allerlei knapperige groenten, tofu en soms rauwe vis gedrapeerd liggen, is een goed hedendaags voorbeeld van deze globalisering van ons eetpatroon.
Vergeten groenten uit mijn kindertijd
Maar wie eet er nou nog regelmatig koolraap in een sausje, of gestoofde aardpeer? Nog benieuwder ben ik naar wie nog weet hoe je deze groenten moet klaarmaken? In mijn kindertijd aten wij thuis regelmatig koolraap. Net als schorseneren, pastinaak en raapstelen. Ik heb ook het idee dat toen de seizoenen duidelijker terug te zien waren op ons bord. Zo waren er alleen in het voorjaar asperges, waren aardbeien er uitsluitend in de zomer en proefde je bij een mooie zomer ook echt de zon daarin terug. Peultjes waren er niet het hele jaar maar waren een exclusieve zomergroente net zoals tuinbonen, die je zelf nog moest doppen.

De terugkeer van vergeten groenten
Het Voedingscentrum brengt sinds enkele jaren deze zogenaamde ‘vergeten groenten’ weer onder de aandacht. En van deze campagne kun je eigenlijk wel zeggen dat hij best geslaagd is. De term ‘Vergeten Groenten’ is inmiddels redelijk goed ingeburgerd en kom je nu ook op menukaarten in restaurants af en toe tegen. Het grappige vind ik wel dat meer mensen de generieke naam ‘Vergeten groenten’ kennen dan dat men precies weet welke groenten dit dan zijn. Alhoewel, vorige week zaterdag kwam ik er thuis na het boodschappen doen achter dat ik een tasje met paprika’s en verse spinazie had laten liggen bij de kassa van de Albert Heijn. Toen ik daarvoor een uur later terug kwam liep de vestigingsmanager mij al tegemoet. “Uw vergeten groenten meneer van Veen”.
Wil je onze ‘vergeten groenten’ ook eens proberen? In week 1, 2025 kun je met Rudolph's Romige spruitjes met gerookte zalm of in week 4, 2025 met onze sudderlapjes met pastinaakpuree en bloemkool hier lekker ‘ouderwets’ van genieten!
Culinaire groet,
Rudolph van Veen

Niemand minder dan Meesterkok en misschien wel de bekendste tv-kok van Nederland, Rudolph van Veen, kookt samen met ons en deelt zijn lekkerste recepten.