Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 18 januari 2024

Heb jij moeite met het eten van hard voedsel en ben je op zoek naar ideeën voor zacht voedsel? Die geven wij je graag, want er is genoeg zachte voeding. Ontbijt, lunch, diner of tussendoortjes: er is genoeg lekkers te maken. We delen graag de lekkerste recepten met zacht voedsel. En deze recepten zijn ook nog eens gezond.

Zacht voedsel voor het ontbijt

Ontbijt is een belangrijke maaltijd. Een goed begin van de dag. En een goed begin is het halve werk, toch? Een ontbijt met zacht voedsel is makkelijker om te kauwen en slikken. En gelukkig kan zachte voeding naast makkelijk ook lekker én gezond zijn.

Havermoutpap

Havermoutpap is een klassieker als het gaat om zacht voedsel. Het is niet alleen makkelijk te bereiden, maar ook erg voedzaam. Je kunt de havermout koken in melk of water en naar smaak zoeten met honing, suiker of een beetje zout. Voeg wat vers fruit toe, zoals een geprakte banaan of zacht gekookte appel voor extra smaak.

Yoghurt met zacht fruit

Yoghurt is een perfecte optie voor een zacht ontbijt. Kies voor een natuurlijke of Griekse yoghurt en voeg hier zacht fruit aan toe, zoals aardbeien en frambozen. Als je dit fruit prakt, hoef je helemaal niet te kauwen. Voeg een lepel honing toe voor extra smaak.

Smoothies

Een smoothie is een voedzame maaltijd om je dag te beginnen als je zacht voedsel nodig hebt. Doe yoghurt of melk in een blender, samen met fruit zoals banaan, bessen of perzik. Smoothies zijn niet alleen zacht en makkelijk te drinken, maar ook enorm veelzijdig. Tussen onze bijgerechten vind je allerlei smoothies met onder andere bieten, wortels, pastinaak en spinazie.

Gekookte eieren

Zachtgekookte eieren zijn zacht genoeg voor mensen die moeite hebben met kauwen. Serveer ze met wat zout en peper of een beetje mayonaise voor extra smaak.

Zacht voedsel voor de lunch

Is het tijd voor lunch? Ook dan zijn er meer dan genoeg opties voor zacht voedsel:

Soepen

Soepen zijn perfect voor de lunch en je hebt veel verschillende soorten. Denk aan een pompoensoep, groentesoep of tomatensoep. Wil je jouw soep nog smaakvoller maken? Voeg een beetje room toe. Soepen zijn makkelijk te slikken en zitten vol voedingsstoffen.

Zachte broodjes met beleg

Zachte broodjes of bollen zijn ook een goede optie als je zacht voedsel wil eten voor lunch. Beleg ze met zachte kaas, hummus of fijngemaakte avocado. Zorg ervoor dat het brood vers en zacht is om het makkelijk te kunnen eten. Snijd eventuele harde korstjes ervan af.

Omelet of geroerde eieren

Wil je iets anders dan soep of een broodje? Ook een omelet is zacht, net als geroerde eieren. Je brengt het op smaak met kruiden, kaas, of zachte groenten zoals champignons of tomaten. Perfect als je op zoek bent naar zacht voedsel.

Gestoofde groenten

Groenten kun je zachter maken door ze te stoven. Denk bijvoorbeeld aan wortels, courgette, of broccoli. Breng ze op smaak met kruiden of een beetje boter.

Zacht voedsel voor de warme maaltijd

Ben jij op zoek naar zacht voedsel voor de warme maaltijd? Ook dan zijn er genoeg gerechten om uit te kiezen.

Zachte stoofschotels

Stoofschotels zijn ideaal omdat het vlees en de groenten erg zacht worden door het lange kookproces. Probeer stoofschotels met rundvlees, kip of zelfs vis, gecombineerd met zachte groenten zoals pompoen of aardappelen. Is vlees toch te hard? Maak dan een stoofschotel met alleen wat zachte groenten.

Risotto

Risotto is een heerlijk zacht gerecht. Je kunt het maken met verschillende ingrediënten zoals champignons, pompoen, of zeevruchten. Zorg ervoor dat de rijst goed gaar is voor een zachte en romige textuur. De pompoen kun je eventueel zacht maken met een keukenmachine.

Zachte visgerechten

Ander zacht voedsel voor de warme maaltijd is vis. Probeer gerechten zoals vis gestoomd in folie, zalm in romige saus of zachte viskoekjes. Vis is licht verteerbaar en zit vol met gezonde vetten.

Puree

Puree is een klassieke zachte maaltijd. Naast aardappelpuree kun je ook een variant maken met zoete aardappel, pastinaak of wortel. Voeg wat melk, boter, en kruiden toe voor extra smaak.

Zachte tussendoortjes

Voor de kleine trek is een tussendoortje heerlijk. Gelukkig zijn er genoeg zachte tussendoortjes.

Fruitmousse of appelmoes

Fruitmousse of appelmoes zijn zachte tussendoortjes die ook nog eens lekker zijn. Het is makkelijk te eten en je maakt het van verschillende soorten fruit. Probeer appel, perzik of bessen voor een zoet en verfrissend tussendoortje.

Pudding of vla

Pudding of vla zijn klassieke zachte tussendoortjes. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken zoals vanille, chocolade of fruit en zijn een heerlijke manier om iets zoets te eten zonder te hoeven kauwen.

Gebakken fruit

Door fruit als appels, peren of pruimen te bakken of koken, wordt het zachter. Een heerlijk tussendoortje! Kruid het fruit met wat kaneel of honing voor extra smaak. Je kunt het ook combineren met yoghurt.

Yoghurt met zachte toppings

Yoghurt is zacht voedsel. Het is daarom het perfecte tussendoortje. Een kommetje yoghurt met zachte toppings zoals een geprakte banaan, bessen of een beetje jam is een eenvoudige en voedzame snack.

Bij Uitgekookt hebben we ook een aantal zachte maaltijden. Bijvoorbeeld zalmfilet met aardappelpuree of een heerlijke stamppot. Ook hebben we zachte bijgerechten, zoals vla of vruchtenyoghurt, verschillende soepjes, smoothies en groenteboosters.

Andere interessante artikelen