Voedingsexpert Laura

Voedingsexpert Laura is specialist op het gebied van voeding en gezondheid en zorgt ervoor dat onze maaltijden niet alleen lekker, maar ook gezond zijn!

Kant-en-klare magnetronmaaltijden hadden een lange tijd een slecht imago. Ze zouden weinig groente en veel zout en vet bevatten. Ook de straling van de magnetron zou niet goed voor je zijn. Maar is dit waar? We leggen je uit hoe het zit!

Hoe gezond is een magnetronmaaltijd?

Of een magnetronmaaltijd gezond is, hangt af van de samenstelling. Net als bij een maaltijd die je zelf kookt. Je kunt een curry maken met alleen kip, saus en veel witte rijst. Of je maakt een curry met kip, veel groente, zilvervliesrijst en een beetje saus. Een wereld van verschil qua voedingsstoffen. Zo is het met kant-en-klare magnetronmaaltijden ook. Het belangrijkste is dat je werkt met ingrediënten voor een gezonde maaltijd.

Niet te veel ongezonde toevoegingen

Een kant-en-klaarmaaltijd moet dus, net als een gewone maaltijd, voldoende voedingsstoffen bevatten. Het is belangrijk dat de maaltijd niet te veel ongezonde toevoegingen bevat, zoals veel zout of suiker. Met de gezonde kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt weet je zeker dat je geen onnodige toevoegingen binnenkrijgt. Onze chefs en diëtist houden de maaltijden nauwlettend in de gaten.

De gezondste kant-en-klaarmaaltijden

Er zijn steeds meer gezonde kant-en-klaarmaaltijden. De ouderwetse kant-en-klaarmaaltijd verschilt op het gebied van gezondheid niet veel van pizza of patat. Tegenwoordig bestaan er gelukkig ook magnetronmaaltijden die een volwaardige maaltijd zijn. Kant-en-klaarmaaltijden uit de supermarkt bevatten smaakversterkers om de magnetronmaaltijden langer houdbaar te houden. Niet gek dus, dat de magnetronmaaltijd niet zo’n goed imago heeft. Bij Uitgekookt hebben we de kant-en-klaarmaaltijd geperfectioneerd, zodat je zonder moeite elke dag gezond kan eten.

Magnetronmaaltijden opwarmen is niet schadelijk

Het opwarmen van kant-en-klaarmaaltijden in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Het is veilig om eten te ontdooien en te verhitten in de magnetron, schrijft het Voedingscentrum:

‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van gezonde kant-en-klaarmaaltijden in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.’

Hoe wordt een magnetronmaaltijd verwarmd?

Een magnetron verhit eten met microgolven. Deze zijn volledig ongevaarlijk en niet radioactief. Het enige dat ze doen, is vochtdeeltjes die in het eten zitten in beweging brengen. Door deze beweging komt warmte vrij en warmt eten in de magnetron snel op.

Veilig gebruik van de magnetron

Let er wel op dat je de magnetron veilig gebruikt. Zet geen metalen pannetjes in de magnetron en zorg ervoor dat de warmte altijd kan ontsnappen. Haal een deksel van een pot, want anders kan een pot ontploffen. Hetzelfde geldt voor producten met een schil, zoals eieren. Bij het opwarmen in de magnetron veranderen vochtdeeltjes namelijk in stoom. Stoom neemt meer ruimte in dan water. Als er geen ruimte meer is om groter te worden, ontploft een omhulsel. Voor kant-en-klare magnetronmaaltijden geldt daarom: prik een aantal gaatjes in het folie waaruit de warme lucht ontsnapt.

Hoe gezond zijn de kant-en-klare maaltijden van Uitgekookt?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen altijd gezond kan eten, ook als je geen zin, tijd of puf hebt om te koken. We maken onze kant-en-klaarmaaltijden zo gezond mogelijk.

  • Iedere maaltijd zit boordevol groente, voldoende eiwitten en gezonde vetten.
  • Onze maaltijden bevatten koolhydraten met een lage glycemische index (GLI). Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker minder schommelt en je langer verzadigd bent.
  • Onze maaltijden bevatten geen onnodige toevoegingen als overbodig suiker en zout en geen geur-, kleur- en smaakstoffen.
  • De meeste groenten stomen we, zodat er zoveel mogelijk vitamines behouden blijven.
  • We gebruiken zo weinig mogelijk vet tijdens het bereiden van onze magnetronmaaltijden. Als we toch vet gebruiken, kiezen we bewust voor vloeibare en gezonde plantaardige oliën.

Kies zelf hoe gezond je eet

Bij ons kies je zelf hoe gezond je eet. De maaltijden met het minste zout en vet vallen onder de 'Gezondste keuze'. Dit vink je eenvoudig aan in ons maaltijdoverzicht. De 'Bewuste keuze' past goed binnen een eetpatroon waarbij je bewuste keuzes maakt om net even iets gezonder te eten. Deze ‘Bewuste keuze’-maaltijden zitten boordevol groenten en eiwitten, maar er zit iets meer zout en vet in dan in de ‘Gezondste keuze’.

Genieten van je magnetronmaaltijd

Onze voedingsexpert houdt zich altijd bezig met de vraag: 'Hoe maken we dit gezonder?', zodat onze maaltijden lekker zijn en qua voedingswaarden in balans zijn. Geniet met een gerust hart van het gemak van onze kant-en-klaar magnetronmaaltijden!

Vergeet alleen niet om gaatjes te prikken in de folie.

Maak kennis met onze gezonde kant-en-klaarmaaltijden!

Ben jij benieuwd of onze gezonde kant-en-klaarmaaltijden écht zo lekker zijn als meer dan 10.000 klanten beweren in hun 5-sterren reviews? Probeer het zelf! Maak nu heel voordelig kennis met Uitgekookt en profiteer van onze kennismakingsaanbieding: 4 voor €25!