Gezond eten

Kant-en-klaar magnetronmaaltijd: is dat wel gezond?

Kant en klare magnetron maaltijden hadden lange tijd een slecht imago. Ze zouden weinig groente en veel zout en vet bevatten. Ook de straling van de magnetron zou niet goed voor je zijn. Maar, is dit waar? We leggen je graag uit hoe het zit!

Eten opwarmen in de magnetron net zo veilig als in een pan of oven

Laten we beginnen met de magnetron. Daarover kunnen we kort zijn: het opwarmen van kant en klaar maaltijden in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Zo schrijft het Voedingscentrum.

‘Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er geen reden is om je zorgen te maken over mogelijke schadelijke stoffen die vrijkomen als je eten opwarmt in een magnetron. Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven.’

Hoe werkt een magnetron?

Een magnetron verhit eten met microgolven. Deze zijn niet radioactief en ongevaarlijk. Het enige wat ze doen, zijn vochtdeeltjes die in het eten zitten in beweging brengen. Door deze beweging komt warmte vrij. Daardoor warmt eten in de magnetron snel op.

Veilig gebruik van de magnetron

Let er daarbij wel op dat je de magnetron veilig gebruikt. Zo kunnen metalen pannetjes niet in de magnetron. Ook moet de warmte altijd kunnen ontsnappen. Dus zet nooit een potje met deksel erop in de magnetron, anders kan het potje ontploffen. Hetzelfde geldt voor producten met een schil, zoals eieren. Voor kant-en-klaarmaaltijden geldt: prik een aantal gaatjes in het folie waaruit de warme lucht kan ontsnappen.

Hoe gezond zijn kant-en-klaarmaaltijden?

Eten opwarmen in de magnetron is dus niet schadelijk. Maar hoe zit het met de gezondheid van kant-en-klaarmaaltijden?

Hoe gezond een magnetronmaaltijd is ligt aan de samenstelling

Of een magnetronmaaltijd gezond is, hangt af van de samenstelling. Eigenlijk net als bij een maaltijd die je zelf kookt. Je kunt een curry maken met alleen kip, saus en veel witte rijst. Of je maakt een curry met kip, veel groente, zilvervliesrijst en een beetje saus. Een wereld van verschil qua voedingsstoffen, en zo is het met kant-en-klare magnetron maaltijden ook. Lees ook: dit zijn de ingrediënten voor een gezonde maaltijd.

Niet te veel ongezonde toevoegingen

Een kant-en-klaarmaaltijd moet dus, net als een gewone maaltijd, voldoende voedingsstoffen bevatten. Daarnaast is het belangrijk dat de maaltijd niet te veel ongezonde toevoegingen bevat, zoals veel zout of suiker.

Steeds meer gezonde kant-en-klaarmaaltijden

Vaak zie je dit wel bij kant-en-klaarmaaltijden in de supermarkt. Als smaakversterker, of om maaltijden langer houdbaar te houden. Niet gek dus, dat de magnetronmaaltijd niet zo’n best imago heeft. Maar gelukkig zijn er steeds meer gezonde kant-en-klaarmaaltijden! Waar de ouderwetse kant-en-klaarmaaltijd qua gezondheid niet veel verschilt van pizza of patat, bestaan er tegenwoordig ook magnetronmaaltijden die een volwaardige maaltijd vervangen.

Man met spierballen daarnaast doosje met magnetronmaaltijd

Hoe gezond zijn de kant en klare maaltijden van Uitgekookt?

Wij vinden het belangrijk dat iedereen altijd gezond kan eten. Ook als je geen zin, tijd of puf hebt om te koken, of als het om wat voor reden dan ook niet lukt. Daarom staat gezondheid bij ons hoog in het vaandel. We doen er alles aan om onze maaltijden zo gezond mogelijk te maken, waaronder:

  • Iedere maaltijd zit boordevol groente, voldoende eiwitten en gezonde vetten.
  • Onze maaltijden bevatten koolhydraten met een lage glycemische index (GLI). Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker minder gaat schommelen en je langer verzadigd bent.
  • Onze maaltijden bevatten geen onnodige toevoegingen zoals overbodig suiker en zout.
  • De meeste groenten stomen we, zodat er zoveel mogelijk vitamines behouden blijven.
  • We gebruiken zo weinig mogelijk vet tijdens het bereiden van onze maaltijden. Als we toch vet gebruiken, kiezen we bewust voor vloeibare en gezonde plantaardige oliën.

Daarnaast houdt onze voedingsexpert zich altijd bezig met de vraag: 'hoe kunnen we dit gezonder maken'?

Labels gezondste en bewuste keuze

Om de keuze hoé gezond je eet zo eenvoudig mogelijk te maken, hebben sommige Uitgekookt maaltijden het label 'gezondste' of 'bewuste' keuze. De gezondste keuze bevat het minste zout en vet. De bewuste net ietsjes meer, maar alsnog weinig. Lees meer over deze labels.

Bekijk het menu van deze week

Voedingsexpert Laura

Voedingsexpert Laura is specialist op het gebied van voeding en gezondheid en zorgt ervoor dat onze maaltijden niet alleen lekker, maar ook gezond zijn!