Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 07 juli 2023

Foodpairing is een innovatieve manier om nieuwe en verrassende smaakcombinaties te ontdekken. Het idee achter deze methode is dat ingrediënten met vergelijkbare combinaties verrassend lekker kunnen zijn. In dit blog vertellen we je meer over foodpairing en geven we enkele voorbeelden van succesvolle combinaties.

De wetenschap achter foodpairing

Foodpairing is gebaseerd op het idee dat ingrediënten met overeenkomende smaakmoleculen goed bij elkaar passen. Deze theorie is ontwikkeld door wetenschappers die ontdekten dat ingrediënten met vergelijkbare aroma's vaak goed samengaan. Dit komt doordat onze smaakbeleving voor een groot deel wordt bepaald door geur. Wanneer twee ingrediënten dezelfde geurcomponenten hebben, versterken ze elkaars smaak.

Om te bepalen welke ingrediënten goed bij elkaar passen, worden hun smaakmoleculen geanalyseerd en vergeleken. Hierdoor kunnen chefs en hobbykoks nieuwe en verrassende combinaties ontdekken die ze misschien niet zelf hadden bedacht.

Voorbeelden van succesvolle foodpairings

Er zijn talloze voorbeelden van onverwachte smaakcombinaties die verrassend goed werken. Hieronder geven we enkele voorbeelden:

  • Chocolade en olijfolie: Hoewel je misschien niet direct aan deze combinatie denkt, gaan chocolade en olijfolie verrassend goed samen. De fruitige en kruidige tonen van de olijfolie versterken de rijke smaak van de chocolade.
  • Koffie en knoflook: Deze combinatie lijkt misschien vreemd, maar koffie en knoflook hebben beide een bitter smaakcomponent die goed samen gaat. Probeer bijvoorbeeld eens een gerecht met knoflooksaus en een vleugje koffie.
  • Aardbeien en basilicum: Aardbeien en basilicum hebben beide een zoete en frisse smaak die elkaar perfect aanvult. Deze combinatie is bijvoorbeeld heerlijk in een zomerse salade.

Andere voedselcombinaties

Sommige combinaties lijken voor elkaar gemaakt zoals pindakaas en chocolade of appel en kaneel. Naast deze voor de hand liggende combinaties zijn er in de loop der jaren ook een aantal rare combinaties gekomen. Heb jij deze combinaties al eens geproefd?

  • Patat met een vanille milkshake
  • Gesmolten chocolade en kaas
  • Pindakaas op een hamburger
  • Popcorn met hete saus
  • Watermeloen met feta
  • Kipnuggets met honing
Gezonde maaltijd

Foodpairing in de praktijk

Wil je zelf aan de slag met foodpairing? Er zijn verschillende manieren om te experimenteren met onverwachte smaakcombinaties. Een eenvoudige methode is om ingrediënten met vergelijkbare kleuren te combineren. Vaak hebben deze namelijk ook vergelijkbare smaakmoleculen. Denk bijvoorbeeld aan rode biet en frambozen, of wortel en sinaasappel.

Foodpairing is een innovatieve manier om nieuwe en verrassende smaakcombinaties te ontdekken. Door ingrediënten met vergelijkbare smaakmoleculen te combineren, ontstaan er onverwachte en heerlijke gerechten. Experimenteer zelf met foodpairing en laat je verrassen door de eindeloze mogelijkheden!