Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

8 op de 10 Nederlanders vervangt het stukje vlees steeds vaker voor een vegetarische maaltijd. Dit is goed voor het milieu en ook nog eens erg lekker! De eerste stap naar een ander voedingspatroon kan lastig zijn. Wij helpen je op weg.

Tip 1: Bepaal je eigen tempo

Pas je voedingspatroon aan op je eigen tempo, of je nu volledig vegetarisch eet, of alleen af en toe. Van de een op andere dag van 7 dagen vlees eten naar 7 dagen vegetarisch eten is best lastig. Begin met 1 of 2 dagen in de week vegetarisch te eten en breid dit uit naar meer dagen als je dat wil.

Tip 2: Kijk naar wat je nu eet

Verander kleine dingen in je vertrouwde recepten. Als je graag een avg’tje eet, kun je ervoor kiezen om het vlees eens in te ruilen voor een vleesvervanger. Kies bijvoorbeeld voor een groenteburger in plaats van een hamburger. Ook in onze vegetarische maaltijden maken wij wel eens gebruik van een lekkere vleesvervanger. Onze vegetarische burger is bijvoorbeeld gemaakt op basis van soja in combinatie met smaakmakende specerijen.

Denk verder dan de Hollandse keuken

Nu weet je dat je een Hollands avg’tje gemakkelijk kunt aanpassen, maar wat dacht je van de wereldse keuken? In de Indiase, Thaise en Vietnamese keuken is vegetarisch eten vaak onderdeel van de cultuur. Deze keukens zijn rijk aan heerlijke curry’s, wokgerechten en soepen. Een voorbeeld hiervan is een Indiase curry met pompoen en cashewnoten. Deze staat volgende week op ons menu.

Tip 3: Let op de eiwitten

Zorg dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Als je vegetarisch eet, is je eiwitbehoefte hoger dan wanneer je een vleeseter bent. Plantaardige eiwitten worden namelijk minder efficiënt opgenomen door het lichaam. Wist je dat bonen en peulvruchten rijk zijn aan eiwitten? Denk hierbij aan edamame boontjes, linzen en kikkererwten. Heerlijk om toe te voegen aan je maaltijd!

Tip 4: Kijk ook naar je lunch

Niet alleen tijdens het avondeten kun je vegetarisch eten, ook je lunch kun je hierop aanpassen. Eet je vaak vleeswaren op je brood? Vervang dit dan eens voor hummus. Hummus is gemaakt op basis van kikkererwten. Een goede eiwitbron dus! Ook een vegetarische salade of een goed gevulde wrap is heerlijk om tussen de middag te eten. Inspiratie nodig voor het samenstellen van een frisse salade? Lees het in ons blog over zomerse salades.

Tip 5: Maak het jezelf gemakkelijk

Bij Uitgekookt hebben we iedere week minstens drie nieuwe vegetarische maaltijden op het menu staan. Dit is niet alleen lekker, maar ook lekker makkelijk! Van een tagliatelle met roomsaus tot een stamppot paksoi met paddenstoelen en courgette. Daar zit ongetwijfeld wat lekkers voor je tussen.

Wil je weten wat er deze week op het menu staat?