Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Niets is lekkerder dan een frisse salade bij warm weer. Heerlijk als lunch of lichte maaltijd waarmee je eindeloos kan variëren. Om je op weg te helpen zetten we 5 tips voor een zomerse maaltijdsalade op een rijtje!

Tip 1: gebruik verschillende slasoorten

Sla is de basis van je salade. Door verschillende verse slasoorten te gebruiken, heb je diverse smaken en texturen op je bord. Iedere slasoort heeft eigen kenmerken. Zo is rucola wat pittig, ijsbergsla erg fris en komt de nootachtige smaak van veldsla tot zijn recht in lauwe en warme maaltijdsalades. Ziet je sla er wat slap uit? Leg de blaadjes even in ijswater. Zo worden ze weer lekker knapperig!

Tip 2: kies je hoofdingrediënt

Vis, een lekkere kaas of vlees doet het goed in een salade, maar ook tofu of ei combineren erg lekker. Het hoofdingrediënt zorgt voor een bite en dat je de voordelen hebt van het hoofdingrediënt in de maaltijd. Ingrediënten die perfect als hoofdingrediënt gebruikt kunnen worden voor een zomerse salade zijn bijvoorbeeld zalm, gamba’s, geitenkaas, feta, gerookte kip of prosciutto.

Tip 3: voeg groenten en fruit toe

Door verschillende texturen te gebruiken, maak je een simpele salade al snel tot iets bijzonders. Voeg pasta, rijst of noten toe. Of ga voor groenten of fruit in een frisse salade. Zoete mango of maïs is bijvoorbeeld heerlijk te combineren in een salade met kip. En sinaasappel is lekker in een salade met gerookte makreel . Wij voegen vaak orzo toe aan onze maaltijdsalades. Dit is een pastasoort die qua vorm lijkt op een rijstkorrel.

Tip 4: kies een frisse dressing

Met een honing-mosterddressing of een simpele dressing van olijfolie en balsamicoazijn kan het niet snel fout gaan. Maar er zijn zoveel meer mogelijkheden! Maak bijvoorbeeld zelf een zomerse dressing. Framboos, olijfolie en balsamicoazijn is een lekkere combinatie om als dressing te gebruiken over een salade met geitenkaas. Gebruik je ijsbergsla in je salade? Dan is een dressing met munt of citroen een aanrader.

Tip 5: maak het jezelf gemakkelijk

Een salade hoeft niet veel werk te zijn om zelf te maken, maar je kan het jezelf nog makkelijker maken! Er staan namelijk regelmatig heerlijke maaltijdsalades op ons menu. Van een salade met zalm en edamame boontjes tot een salade met burrata en olijven. Bekijk ons menu en kies eens voor een heerlijke kant-en-klare maaltijdsalade!

Bekijk het menu van volgende week