Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 13 februari 2023

Een maaltijd overslaan gebeurt regelmatig als je het drukt hebt. Je hebt geen boodschappen in huis, Je wordt opgeslokt door je werk of je bent druk met de kinderen. Maar is dit wel gezond?

Een maaltijd overslaan heeft negatieve effecten op onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat je lichaam niet genoeg energie heeft waardoor je moe wordt. Het Voedingscentrum raad aan om te kiezen voor 3 grote maaltijden en vier kleine en gezonde tussendoortjes op een dag. Wij leggen je uit wat er met je lichaam gebeurt als je een maaltijd overslaat.

Effecten van een maaltijd overslaan op je lichaam

Vermoeid gevoel

Een maaltijd overslaan, onvoldoende eten of ongezond snacken. Het kan je hoofd letterlijk doen tollen! Je wordt duizelig, hebt het gevoel dat je flauwvalt en je voelt je slap en futloos. De oorzaak is een (te)lage bloedsuikerspiegel. Onvoldoende glucose wordt naar je hersenen vervoerd. Hierdoor kunnen je hersenen niet genoeg energie registreren. Ze geven je lichaam dan een signaal dat ze bepaalde functies stil moeten leggen. Hierdoor word je moe en traag.

Een trager metabolisme

Een maaltijd overslaan vertraagt de basisstofwisseling. Dat is de manier waarop je lichaam calorieën verbrandt om goed te kunnen functioneren. Een maaltijd overslaan zorgt ervoor dat je lichaam zuinig omgaat met de voedingsstoffen die aanwezig zijn. Hierdoor verbrand je calorieën minder efficiënt en wordt je metabolisme trager.

Te veel eten bij je volgende maaltijden

Het gevaar van een maaltijd overslaan is het overcompenseren. Doordat je een maaltijd overslaat, eet je vaak bij de volgende maaltijd te veel. Verdeel daarom je maaltijden gelijkmatig over de hele dag. Zo gebruikt je lichaam de voedingstoffen veel efficiënter. Begint je maag te knorren tussen de maaltijden door? Kies dan voor een gezonde snack. Bijvoorbeeld een paar worteltjes, een handje noten of een lekker stuk fruit.

Gewichtsverlies op lange termijn is lastiger

Vaak denken we dat een maaltijd overslaan een slimme manier is om af te vallen. Maar op termijn werkt het averechts. Natuurlijk krijg je minder calorieën binnen op een dag. Maar de kans is groot dat je uiteindelijk zo’n trek krijgt dat je voor een ongezonde optie kiest. Dit zorgt voor het jojo-effect van veel diëten. Nieuwsgierig hoe je dit het beste kan doen? Lees dan onze tips over verantwoord afvallen.

Bestelling gezonde maaltijden in doos

Conclusie: een maaltijd overslaan is niet goed voor je gezondheid

Een maaltijd overslaan kan gebeuren en dat is ook helemaal niet erg. Maar als het vaker gebeurt, dan heeft het wel een negatieve invloed op je gezondheid en leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Je presteert fysiek en mentaal minder goed.

Sla je vaak een maaltijd over? Overweeg dan deze tips:

Plan je maaltijden

Een maaltijd overslaan gebeurt omdat we vaak te druk zijn en de maaltijd vergeten. Kook een aantal maaltijden vooruit. Je hoeft de maaltijden dan alleen nog op te warmen. Hierdoor kun je sneller aan tafel en sla je minder snel een maaltijd over. Vind je het lastig vooruit te koken? Of heb je geen inspiratie? Kies dan voor de kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt! Onze maaltijden zitten vol vitamines en gezonde voedingstoffen. De maaltijd warm je gemakkelijk binnen 4 minuten op in de magnetron. De maaltijden blijven 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Gezonde snacks

Het leven is druk! Er zijn dagen waarop je haastig van de ene vergadering naar de volgende snelt zonder veel tijd om wat te eten. Verantwoorde voedingrijke hapjes op je bureau zijn dan handig. Als je echt geen tijd heb om een maaltijd te eten, eet dan wat vaker een gezonde snack. Zo zorg je dat je alsnog voldoende voeding binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stuk fruit, een gezonde smoothie of wat nootjes.

Bestel bij Uitgekookt

Vind je het moeilijk om regelmatig te eten? Bestel bij Uitgekookt.. Zo heb je altijd een verse maaltijd in je koelkast die binnen 4 minuten op tafel staat. We hebben ook verschillende bijgerechten op ons menu. Deze zijn ideaal voor de lunch.