Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Trainen voor het EK rolstoelbasketbal, motiverende presentaties geven aan bedrijven en oja, ondertussen ook nog even afstuderen. De 23-jarige Bo Kramer doet het allemaal. Aan energie geen gebrek. Tijd is wel een probleem. Daarom laat Bo het koken over aan Uitgekookt. Zodat zij zich kan focussen op het behalen van de volgende medaille.

De goedlachse topsporter was eigenlijk van plan om profvoetballer te worden, vertelt ze als we haar bellen. Totdat botkanker op haar 11e roet in het eten gooide. Ze werd geopereerd en ondanks dat lopen nog wel lukt, kan Bo niet meer goed rennen en springen. Een droom in duigen.

Liefde op het eerste gezicht

Maar, waar een deur sluit, opent vaak een andere. Samen met haar vader bezocht Bo de talentendag van NOC*NSF, waar je verschillende sporten kunt uitproberen. Bo probeerde rolstoelbasketbal en was meteen verkocht. “Ik kon eindelijk weer pijnvrij sporten. Het was liefde op het eerste gezicht.”

“Ik kon eindelijk weer pijnvrij sporten. Het was liefde op het eerste gezicht.”
Bo Kramer

Rammen en rauzen in de rolstoel

Bo bleek ook nog eens heel goed te zijn in “rammen en rauzen in de rolstoel”, zoals ze het zelf noemt. Al snel speelde ze op het hoogste niveau en inmiddels mag ze zich Europees-, Wereld- én -sinds afgelopen zomer- Paralympisch kampioen noemen. Momenteel traint ze voor het komende EK in december. “Want goud halen is één, maar goud behouden, dat is echt next level.”

Druk leven

Bo traint hiervoor twee keer twee uur per dag, vijf dagen per week. Behoorlijk pittig, maar ook daarnaast zit ze niet stil. De ambitieuze dame is ook nog eens aan het afstuderen als fysiotherapeut, is ambassadeur van de Basketbal Experience Nederland én ze geeft motiverende speeches aan bedrijven over het behalen van je dromen.

Er zitten maar 24 uur in een dag

Het grootste obstakel in het bereiken van haar eigen dromen is dan ook dat er maar 24 uur in een dag zitten. “Toen ik intern woonde op trainingscentrum Papendal werd er voor me gekookt. Nu woon ik zelfstandig. Toen ik begon aan mijn afstudeerstage dacht ik, hoe ga ik dit doen? Ik ben pas laat thuis van stage, dan moet ik nog boodschappen doen en koken.”

“Ik ben pas laat thuis, dan moet ik nog boodschappen doen en koken. Hoe ga ik dit doen?”
Bo Kramer

Op zoek naar een gezond alternatief

Een simpel zoektochtje op Google leidt haar naar Uitgekookt.nl. Dat de maaltijden gezond zijn sprak haar direct aan. Plus de grote variatie in het aanbod. Of, om in haar eigen woorden te blijven: “Ik dacht wow, dit is heel relaxed.”

Positief verrast

Toch is Bo sceptisch. “Kant-en-klaarmaaltijden smaken vaak heel standaard.” Dus bestelde ze eerst maar eens een proefpakket. Ze werd positief verrast. “Ik was echt verbaasd over hoe goed het smaakt. En hoe vers het proeft! Je merkt direct dat het geen standaard magnetronmaaltijd is.”

Letten op voeding

Goed, de smaak is door de keuring. Maar hoe zit het met voedingsstoffen? Voor een topsporter heel belangrijk natuurlijk. Bo geeft aan dat ze inderdaad erg op haar voeding let. “Ik let goed op wat ik binnenkrijg. Gezond eten, veel variatie, veel eiwitten”.

Uitgekookt wint het hierbij van haar eigen kookkunsten. “Ik kan zelf ook wel gaan koken op zondag voor de hele week, maar dan eet ik vijf dagen achter elkaar hetzelfde. Met Uitgekookt eet ik veel gevarieerder.”

“Je merkt direct dat het geen standaard magnetronmaaltijd is.”
Bo Kramer

Meestal de gezondste keuze

Verder let Bo bewust op de maaltijdlabels. “Meestal ga ik voor de gezondste keuze, maar ik vind dat ik soms ook wel iets anders mag kiezen. Als een balansdag. Dat je die keuze bewust kunt maken, dat vind ik heel prettig aan Uitgekookt. Je ziet aan de voorkant al wat er in een maaltijd zit.”

Genoeg eiwitten

De etiketten tot op de gram napluizen doet ze niet persé. “Ik let op de labels, dat maak het juist makkelijk. Verder weet ik dat het belangrijk is om 20 gram eiwitten binnen te krijgen per avondmaaltijd.''

Foto: Basketball Experience NL

Lasagne met geitenkaas is favoriet

Natuurlijk wilden we nog even weten wat de favoriete Uitgekookt maaltijd van Bo is tot nu toe. Daar hoeft ze niet lang over na te denken. De lasagne met geitenkaas en spinazie springt er uit. We geven haar geen ongelijk. “En de kipgehaktballetjes met satésaus!”. Om er lachend aan toe te voegen: “Ik vind alles met satésaus fantastisch”. Al kost dit haar wel een balansdag.

Persoonlijke bezorging

Haar zelfstandig wonende teamgenoten heeft ze inmiddels ook al aangeraden om maaltijden te bestellen en ook over de bezorging wil ze graag nog iets kwijt: “Het is fijn dat dit door eigen bezorgers gebeurt. Dat maakt het persoonlijker en het voelt ook verser aan dan wanneer het met een pakketdienst mee zou gaan.”

Foto: Basketball Experience NL

Op weg naar goud

Wij vinden het super leuk dat deze ambitieuze topsporter zo enthousiast is over onze maaltijden. We blijven dan ook met veel liefde koken voor Bo. En hopen dat de power die ze uit onze maaltijden haalt, haar helpt om ook komend EK weer goud in de wacht te slepen! Go Bo!