Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Lekker, zo’n visje van de visboer. Een portie goed gekruide kibbeling of een lekkerbekje met zo’n wit plastic vorkje erbij. Proef je ‘t al? En welke saus heb je erbij? Is dat knoflooksaus, ravigottesaus of toch remouladesaus?

Vooropgesteld: dat hangt natuurlijk af van de visboer. Maar als je denkt dat remouladesaus en ravigottesaus precies hetzelfde zijn, dan heb je het mis. We verklappen alvast iets: je krijgt bij de meeste viszaken geen ravigote, maar remouladesaus!

Wat is ravigottesaus?

Goed. Dat is duidelijk. Maar wat is dan ravigottesaus (met twee t’s, op z’n Nederlands)? De Franse ravigotesaus (met één t) is een saus op basis van vinaigrette. Dat is een combinatie van olie en azijn. Ravigote komt uit de klassieke Franse keuken. Aan de vinaigrette worden kappertjes, tuinkruiden als bieslook, dragon, kervel en peterselie, een gesnipperd uitje en soms augurk toegevoegd. Ravigote smaakt lekker friszuur en is vaak een dressing voor een salade.

In Nederland gebruiken we de ravigottesaus (met 2 t’s) op basis van mayonaise. Daarom is de saus in Nederland vaak geen sladressing, maar een saus die lekker smaakt bij een lekkerbekje of een flinke portie kibbeling.

Ravigottesaus wordt regelmatig verward met remouladesaus en tartaarsaus.

Wat is remouladesaus?

Remoulade is, net als ravigottesaus, een klassieke saus uit de Franse keuken. Deze saus wordt traditioneel wél gemaakt op basis van mayonaise. Bij de mayonaise gaan mosterd, kappertjes, stukjes augurk en tuinkruiden als dragon, kervel, bieslook en peterselie. Zie je de overeenkomsten met de ravigottesaus? Remoulade kan lichtgeel van kleur zijn als de chef er een beetje kerrie aan toevoegt.

Remouladesaus wordt vaak gegeten bij kibbeling en lekkerbekjes. In Scandinavische landen is remouladesaus een saus voor bij de rosbief. En in België is een patatje (of frietje?) met remoulade heel normaal.

Het verschil

De basis van remouladesaus is mayonaise, of soms aioli. De basis van ravigottesaus is de vinaigrette. In Nederland voegen we aan de traditionele Franse ravigote mayonaise toe, waardoor de ravigottesaus die we in Nederland zo graag bij vis eten eigenlijk meer lijkt op remouladesaus.

Conclusie: hoe je de saus ook noemt, genieten doen we sowieso wel!