De voordelen van gezonde ingrediënten
Onze maaltijden zitten boordevol gezonde ingrediënten. Hieronder lees je waarom deze zo goed voor je zijn. Benieuwd waar jouw favoriete maaltijd goed voor is? Dit staat onder iedere maaltijd.
Bloemkoolrijst
Bloemkoolrijst is een goede vervanger van normale rijst wanneer je minder calorieën wilt eten. Het bevat per 100 gram maar 3 gram aan koolhydraten. Dat is een stuk minder dan traditionele rijst. Ook eet je meer groenten. Door de vele vezels in de groenten zit je langer en sneller vol.
Calcium en fosfor
Fosfor of fosfaat is een mineraal. Samen met calcium geeft het stevigheid aan botten en tanden. Ook speelt fosfor een rol bij de energiestofwisseling in het lichaam.
Eiwitten
Eiwitten zijn goed voor je spieren, bij het opbouwen en herstellen. We noemen eiwitten ook wel proteïne. Helemaal mooi: dankzij eiwitten zit je lang vol na je maaltijd. Dat voorkomt dat je gaat snacken. Win-win!
Groente
Onze maaltijden zitten boordevol groente! Hieruit haal je vitamines, mineralen en andere beschermende stoffen. Ook zitten er veel vezels in groenten. Dat is goed voor je spijsvertering en stoelgang.
IJzer
IJzer levert een bijdrage aan je fit en energiek voelen. Dit komt omdat ijzer belangrijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vervoeren zuurstof in je bloed. Heb je te weinig ijzer in je bloed? Dan kun je je moe voelen. Voor vrouwen is het extra belangrijk om voldoende ijzer te eten.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn stoffen in eten en drinken die je lichaam energie geven, net als vetten en eiwitten. Die energie heb je nodig, om je goed te kunnen concentreren op je werk of om niet futloos te worden tijdens het sporten. Koolhydraten vind je in je voeding in de vorm van zetmeel, suikers en vezels.
Noten
Een handje noten over je maaltijd geeft je net die extra gezondheidsvoordelen. Zo zijn noten goed voor je bloedvaten, want ze verlagen je slechte cholesterol. Dat is niet alles. In noten zitten eiwitten, vezels en gezonde vetten! We raden aan om 25 gram noten per dag te eten.
Pasta van groenten
Groentepasta is een lekker alternatief voor traditionele pasta om meer groenten binnen te krijgen. Wist je dat je volgens het Voedingscentrum ongeveer 250 gram groenten moet eten per dag? Door traditionele pasta te vervangen met groentepasta krijg je meer gezonde voedingsstoffen binnen én zit je sneller vol. Groenten bevatten namelijk vezels die ervoor zorgen dat je sneller en langer vol zit.
Peulvruchten
Peulvruchten zijn goed voor je bloedvaten. Ze verlagen je slechte cholesterol (LDL). Ook zitten er veel eiwitten in peulvruchten. Die zijn op hun beurt weer goed voor je spieren!
Maak kennis met onze voedingsexpert
Thiamine (vitamine B1)
Thiamine ondersteunt je fitheid en energielevel. Thiamine noemen we ook wel vitamine B1. Het is goed voor je zenuwstelsel, je energievoorziening en je hartspier. Je lichaam heeft thiamine nodig om koolhydraten om te zetten naar energie.
Vegetarisch
Het is goed voor het milieu en klimaat om (af en toe) geen vlees te eten. Zo draagt minder vlees eten bij aan minder gebruik van water, minder ontbossing en een lagere uitstoot van broeikasgassen. Wist je dat al steeds meer Nederlanders een of twee keer per week vegetarisch maaltijden eten?
Verzadigd vet
Te veel verzadigd vet is niet goed voor je. Onze maaltijden hebben een laag gehalte verzadigd vet. Dit heeft een beschermend effect op je hart en bloedvaten.
Vezels
Vezels zijn goed voor je spijsvertering en stoelgang. Ook dragen ze bij aan een verzadigd gevoel na het eten.
Vis
In vis zitten vitamine A en D. Deze zijn van belang om je hersenen gezond te houden.
Vette vis
Vette vis is heel gezond! Het is goed voor zowel je hart en vaten, als voor je botten. Dit eerste komt door omega-3 vetzuren. Dit tweede door vitamine D. Hierdoor kun je calcium beter opnemen. Wij raden om één keer per week vette vis te eten. Zoals makreel, haring of zalm.
Vitamine B12
Vitamine B12 speelt een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen. Die helpen je vermoeidheid te verminderen.
Vitamine C
Vitamine C is goed voor je weerstand. Ook zorgt vitamine C ervoor dat je ijzer makkelijk opneemt in je lichaam. Dit draagt bij aan je fit en energiek voelen.
Vleesvervangers
Wie geen vlees eet, moet er op letten voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. In onze vegetarische maaltijden zitten volwaardige vleesvervangers met vitamine B12. Dit is goed voor de aanmaak van rode bloedcellen. Hierdoor voor kom je bloedarmoede.
Vloeibare margarine
Wij bakken onze maaltijden in vloeibare margarine. Hier zit vitamine E in. Dit ondersteund de bescherming van je cellen, bloedvaten, organen, weefsels en je ogen.
Volkorenproducten
Volkorenproducten graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Denk aan volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Hierin zitten veel vezels. Dit is goed voor je stoelgang.
Zonnebloemolie
In zonnebloemolie zitten veel gezonde vetzuren. Deze verlagen het cholesterolgehalte in je bloed en verkleinen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.
Zout
Gemiddeld 85% van de Nederlanders eet te veel zout. Wij willen dit graag terugdringen. Te veel zout kan namelijk leiden tot een verhoogde bloeddruk, beschadiging van de nieren en hart- en vaatziekten. Het wordt aangeraden niet meer dan 6 gram zout op een dag te eten. De maaltijden met het label gezondste keuze bevatten maximaal 0,4 gram zout per 100 gram. Dit is de meest gezonde en veilige keuze. Onze bewuste keuze maaltijden bevatten maximaal 0,67 gram zout.
Veelgestelde vragen
De exacte cijfers vind je op onze pagina over maaltijdlabels. Verder zie je op het menu op onze website per maaltijd wat er precies in zit.