Vezelrijke ingrediënten
Gezond eten

Wat niet eten bij hoge bloeddruk?

Bij een hoge bloeddruk wordt een andere leefstijl geadviseerd. Daar draagt uiteraard gezonde voeding aan bij. Je vraagt je wellicht af, wat kan ik beter niet eten bij een hoge bloeddruk? In deze blog hebben we aantal tips en aandachtspunten op een rijtje gezet.

Eten bij een hoge bloeddruk

Er is verband tussen de hoeveelheid vezels die er worden gegeten en het gewicht. Een normaal gewicht draagt bij aan een gezonde bloeddruk. Het is niet zo dat vezels bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Vezels vind je bijvoorbeeld in groente en fruit. Ze beschikken over calcium, magnesium en kalium. Het is belangrijk om dit dagelijks binnen te krijgen. Daarbij kun je denken aan ongeveer 2 à 3 stukken fruit en 250 gram groenten. Het is van belang dat dit verspreid over de dag genuttigd wordt. Bij Uitgekookt profiteer je van 150-200 gram groente in iedere maaltijd. Daarnaast hebben wij wekelijks het lekkerste fruit en een gezonde fruitschaal op het menu staan.

Ook vezels zijn nuttig om een hoge bloeddruk tegen te gaan. Deze vind je onder andere in noten, zaden, peulvruchten, groente en fruit. Een goede basis voor een gezond eetpatroon is de Schijf van Vijf. Dan weet je zeker dat je alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt, waaronder voedingsstoffen die goed zijn voor je hart en bloedvaten.

Wat kun je beter niet eten bij hoge bloeddruk?

Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld ‘verborgen’ suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst. Onze tip is om niet te veel drop en zoethout thee te nuttigen. Hier zit namelijk een bloeddrukverhogende stof in.

Ook te veel verzadigde vetten zijn niet goed voor een gezonde bloeddruk. Dit kun je aantreffen in bewerkte of volvette producten zoals snacks, room en kaas, maar ook in vaste vetten zoals margarine uit een pakje. Een voordeel van Uitgekookt is dat er gebruikgemaakt wordt van zonnebloem- en olijfolie of vloeibare bak- en braadproducten. Overal zitten kleine hoeveelheden verzadigd vet in. Uitgekookt focust op een gebalanceerde maaltijd met niet te veel verzadigd vet. Zo staat er regelmatig zalm op het menu en maken we gebruik van noten. Hier zitten gezonde omega-3 vetzuren in.

vers eten

Zoutloos eten tegen hoge bloeddruk

Een manier om een hoge bloeddruk te verlagen is door middel van minder zout eten. Laat bijvoorbeeld eten uit pakjes en zoute snacks zoveel mogelijk staan. Van nature komt natrium (zout) ook in groenten en andere ingrediënten voor. Daarom is het onmogelijk om zoutloos te eten. Je mag maximaal 6 gram zout binnen krijgen op een dag. Uitgekookt bereidt de kant-en-klaar maaltijden met verse ingrediënten, zonder onnodige toevoegingen. Tip: middels het hart icoontje zie je of een maaltijd een gezond zoutgehalte heeft.

Benieuwd naar de precieze hoeveelheid zout in iedere maaltijd? Klik op een maaltijd en bekijk het overzicht met ‘voedingswaarden per 100g’. Daarnaast is het label ‘Gezondste keuze’ (te herkennen aan het hartje) gegeven aan maaltijden met maximaal 0,4 gram zout. Hierbij een greep uit onze gezonde maaltijden:

  • Noedels, groenten en gebakken hamblokjes
  • Portugese stoofpot met zilvervliesrijst
  • Urker vismix, botersaus, aardappels en broccoli
  • Kabeljauw, dillesaus, aardappel en boontjes
  • Spitskoolschotel met cashewnoten en vegetarisch gehakt
  • Mihoen met groenten, gember en cashewnoten

Zo helpen wij je gezond te eten!

Andere aandachtspunten

Natuurlijk draagt niet alleen gezonde voeding bij een een goede leefstijl en normale bloeddruk. Je kunt bijvoorbeeld ook voorkomen dat je een te hoge bloeddruk krijgt door stress te verminderen. Ook is roken erg slecht voor je hart en bloedvaten. Vermijd eveneens een overmatige inname van alcohol en koffie. Beweging mag ook niet ontbreken bij een gezond voedingspatroon. Zorg ervoor dat je minimaal een halfuurtje beweegt per dag. Dat doe je al door stevig te wandelen, een stukje te fietsen of heel eenvoudig door te tuinieren. Het draagt allemaal bij aan een gezonde bloeddruk.

Gezonde kant-en-klaar maaltijden proberen

Wil je de gezonde maaltijden van Uitgekookt eens uitproberen? Profiteer dan van onze kennismakingsaanbieding: 4 voor €25!

Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.