Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

In de categorie smeuïge nieuwtjes: de afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het ontwikkelen van een verbeterde jus. Eén zonder allergenen én vrij van gluten. Zodat iedereen nu kan genieten van een lekker smeuïge stamppot boerenkool.

In de meeste jus zitten gluten en lactose, omdat jus verdikt wordt met een roux (een mix van gesmolten boter en bloem). Ook zit er vaak mosterd in. Dit betekent dat de maaltijdkeuze voor mensen met een gluten-, lactose- of mosterdintolerantie beperkt wordt, vanwege de jus. Dat vinden we jammer. Daarom hebben we hard gewerkt aan een nieuw jusrecept, geschikt voor iedereen!

Ook fijn: minder zout!

Dat is niet het enige voordeel. In de nieuwe jus zit minder zout, terwijl hij qua smaak en voedingswaarden niet onder doet aan onze vorige variant. Ook is hij vrij van e-nummers. Dat was dan ook de insteek: een gezonde jus zonder e-nummers of allergenen, die qua smaak en voedingswaarden niet onder doet aan hoe de jus was.

Eén van onze gerechten met jus: stamppot hete bliksem met een runderlapje.

Uitdaging

Die smaak, dat was nog een hele uitdaging. De eerste 8 varianten konden direct de prullenbak weer in. Niet dat ze niet lekker waren, maar we zijn ontzettend kritisch. En hoe gezond een maaltijd is mag nooit ten koste gaan van de smaak! Gelukkig voldeed recept nummer 9 aan alle verwachtingen.

Kruidenmix

De verbeterde jus heeft een goede dikte en een krachtige smaak. Dit komt door een uitgekiende kruiden en -specerijenmix met paprika, knoflook, laurier, kruidnagel en kurkuma. Ook is hij iets helderder van kleur. Maar over het algemeen zul je geen verschil proeven. De nieuwe jus is net zo lekker, ondanks dat er geen mosterd, lactose of gluten meer in zitten.

"Net zo lekker als altijd."
Dennis uit Den Haag

Nog zo'n heerlijke maaltijd waarbij de jus niet mag ontbreken: ouderwetse stamppot boerenkool met slagersrookworst.

Reacties van klanten

Bij een aantal klanten namen we de proef op de som. Zij hebben onze nieuwe jus al kunnen proeven in de stamppot prei met gehaktballetjes in jus. Vooraf vertelden we ze niet wát er precies anders was. Een greep uit de reacties:

Ik proef niks anders, net zo lekker als altijd. En nu ik jullie toch spreek. Willen jullie de gehaktballetjes precies zo laten als ze zijn? Want die zijn goddelijk!” - Dennis uit Den Haag

Nee hoor, er is mij niks opgevallen.” Na even doorvragen. “Hij was iets lichter van kleur misschien.” - Mevrouw Hannessen uit Hierden.

Mijn vrouw heeft deze maaltijd gegeten en ik heb geen klachten gehoord. Dan zal het wel goed zijn, anders had ik het wel gehoord, haha. Aan jullie maaltijden zit trouwens echt veel smaak. Beter dan die van de supermarkt. Alle lof voor jullie!” - Meneer Heinsma uit Beverwijk

Do try at home!

En jij? Proef jij verschil? Hieronder vind je een aantal maaltijden met jus. Kijk snel of ze binnenkort op het menu staan en bestel!