Van de Uitgekookt redactie

Wij koken graag, maar smullen ook van schrijven over eten! We geven je dan ook graag tips & tricks op het gebied van lekker en gezond eten en informeren over onze maaltijdservice.

Laatst gewijzigd: 16 juni 2023

Als je iedere dag een broodje kaas eet bij de lunch, ben je nog niet ongezond bezig. Maar bij elke maaltijd elke dag hetzelfde eten is wél slecht voor je. Dus als jij ‘s ochtends yoghurt met cruesli eet, ‘s middags vier boterhammen met kaas wegwerkt en elke avond pasta carbonara op tafel zet, kan het zijn dat je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat blijkt uit onderzoek?

Elke dag hetzelfde eten is minder gezond dan gevarieerd eten, blijkt uit onderzoek in the Journal of Nutrition. In dat onderzoek bleek dat deelnemers die het meest gevarieerd eten 21% minder kans hebben om gezondheidsklachten te ontwikkelen.

Gevarieerde eters hebben daarnaast minder kans op een hoge bloeddruk en hebben vaker een gezond gewicht. Een onderzoek uit 2002 dat was gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology toont aan dat je levensduur een stuk langer is als je gevarieerd eet.

Waarom elke dag hetzelfde eten wél goed is

Er zitten natuurlijk voordelen aan elke dag hetzelfde eten. Als je een vast eetschema aanhoudt, eet je over het algemeen minder snel ongezond. Je kent je lichaam, je caloriebehoefte en wat je op een dag binnen moet krijgen. Daarom grijp je ook minder snel naar een snack. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat mensen met een vast dieet en een hogere voedingskwaliteit minder risico hebben op het krijgen van diabetes type 2.

Waarom elke dag hetzelfde eten slecht is

Met één perfecte, gevarieerde maaltijd ben je er nog niet. Hoe gezond de maaltijd ook is: als je elke avond hetzelfde eet, ontstaan er tekorten in je voedingsbehoefte. Een broccoli bevat hele andere vitaminen en mineralen dan een courgette. En kip levert weer andere voedingsstoffen dan peulen. Het advies is veel variëren! Zowel in groenten als in eiwitten en koolhydraten. Zo weet je zeker dat je van alles voldoende binnenkrijgt.

Als je elke dag een juiste hoeveelheid van alles binnenkrijgt, is het niet erg om regelmatig hetzelfde te eten en verschillende gerechten wekelijks in je voedingspatroon terug te laten komen. Elke dag hetzelfde eten is daarentegen niet goed voor je.

Gezonde maaltijd

De oplossing voor elke dag hetzelfde eten

Waarom eet je elke dag hetzelfde? Vind je veel dingen niet lekker, of heb je simpelweg geen inspiratie voor je eten? De Schijf van Vijf is een goede richtlijn om genoeg gevarieerde voedingsstoffen binnen te krijgen en niet elke dag hetzelfde te eten. De Schijf van Vijf bestaat uit diverse categorieën voedingsstoffen. Binnen deze categorieën zijn er veel verschillende mogelijkheden. De visuele weergave van de Schijf van Vijf is enorm handig, omdat je in één oogopslag ziet welke voedingsstoffen je per dag nodig hebt. Kies elke dag uit elk deel van de schijf een onderdeel en combineer deze tot een gezonde, gevarieerde maaltijd.

Variëren met verschillende ingrediënten en voedingsstoffen is enorm belangrijk. Het is vitaal voor een gezond dieet. Op die manier krijg je geen tekorten van voedingsstoffen. In de praktijk kan variëren nog best een uitdaging zijn. Ook hier komt de schijf van vijf weer om de hoek kijken. Wanneer je dagelijks uit iedere voedingsgroep eet voorkom je dat belangrijke voeding ontbreekt.

Wil je eenvoudig gevarieerd eten? Uitgekookt heeft elke week 24 verschillende gezonde maaltijden op het menu. De 24 unieke maaltijden zorgen ervoor dat je geen dag hetzelfde eet. Het enige dat jij hoeft te doen is je maaltijden bestellen, ze 4 minuten in de magnetron opwarmen en genieten van jouw heerlijke maaltijd. Zo hoef je niet meer na te denken over wat je moet eten en eet je niet elke dag hetzelfde. Kant-en-klaarmaaltijden van Uitgekookt zitten boordevol benodigde voedingsstoffen. Bij Uitgekookt is afwisselen veel makkelijker dankzij de variatie in maaltijden. Bestel vandaag nog een proefpakket!